RSV fertőzés

RSV bronchiolitisz, amit minden szülőnek tudnia kell

A bronchiolitisz nevű betegség esetén a tüdőben a kicsi hörgőcskék gyulladása alakul ki, amely a hörgőcskék falának duzzanatát, fokozott váladékképződését okozza. Ez a folyamat aztán blokkolja a levegő áramlását ezekben a kicsike hörgőkben, amely légzési nehezítettséghez is vezethet. Mivel a csecsemők hörgőcskéi eleve szűkebbek, könnyebben alakul ki olyan szűkület, ami nehezíti a légzést.

A betegség messze legtöbb esetben vírusos eredetű, kórokozója leggyakrabban a RS-vírus (RSV - respiratory syncytial virus), de okozhatja influenza, parainfluenza és egyéb vírus is. A csecsemők és kisdedek RSV fertőzése kapcsán nagyon gyakran alakul ki sípolás, nehézlégzés, zihálás, míg a nagyobb gyerekek, serdülők esetében ez a vírusfertőzés csak enyhe felső légúti tüneteket okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed (a beteg nyála és légúti váladéka, orrváladéka révén), általában családon belül, vagy zárt közösségben (bölcsődék, óvodák) terjed.

Melyek a betegség tünetei?

A kezdeti tünetek minden életkorban náthaszerűek, leggyakrabban orrfolyás, enyhe köhögés, hőemelkedés-láz. A köhögés általában első második napon kezdődik, és a kicsik esetében fokozatosan romlik az első pár napban. A nehezített légzésre jellemző panaszok akár egy napon belül is hullámzóan jelentkeznek. A nehézlégzés, illetve zihálás miatt a gyermekek kevesebb folyadékot fogyasztanak, ami a szervezet folyadék vesztéséhez (dehidrációjához) vezet, ami tovább rontja a tüneteket.

Hogyan kezeljük otthon a bronchiolitiszt?

● A betegségnek nincs specifikus terápiája, mivel egy vírusfertőzés, ezért az antibiotikum kezelés felesleges. A kis beteg általános állapotának javítása a cél.

● Az aggasztó légúti tünetek általában 3-5 napon belül javulnak, de a köhögés akár további 2-3 hétig is eltarthat.

● Bármilyen recept nélkül kapható köhögéscsillapító, nyákoldó, náthára, meghűlésre ajánlott gyógyszer, gyógynövény stb. készítmény alkalmazása kerülendő és veszélyes.

● Semmiképpen ne dohányozzanak a beteg csecsemő környezetében!

Mit tehetünk?

1. Az alapos orrtisztítás a legalapvetőbb fontosságú, fiziológiás sóoldatot tartalmazó orrcseppel oldjuk a sűrű tapadós orrváladékot, és aztán alaposan szívjuk le a gyermek orrát.

2. Csillapítsuk a lázát! Rossz közérzet esetén adhatunk lázcsillapítót - testhőmérséklettől függetlenül is!

3. Biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ha a gyermek önmagához képest túl keveset iszik, a légúti váladékok is jobban besűrűsödnek, amit nehezebb felköhögni, illetve leszívni, ez növeli a légzési nehezítettséget. Kis csecsemőket, akár anyatejes vagy tápszerrel tápláltak kínáljuk meg többször kis adagokkal.

4. Fej megemelése 20-30 fokban (pl. az ágy fej felőli végének megemelésével), nyugalom biztosítása.

5. Megfelelő hőmérsékletű (nem túl meleg), füstmentes (!) környezet, gyakori szellőztetés.

6. Inhalálás sóoldattal szintén jó hatású lehet

 

Mikor forduljunk haladéktalanul orvoshoz?

Egyértelműen nehezített a gyermek légzése:

- Ha a légvételek végén hangos nyögő hangot, vagy sípolást hallunk,

- Ha légzéskor az orrszárnyai kitágulnak

- Ha minden légvételkor láthatóvá válnak a bordák (a bordaközi izmok légvételkor behúzódnak)

- Ha légvételek során a gyermek hasa ki-behúzódik

- Ha légzésszáma nyugalomban több mint 60/perc

- Ha a szája körül, vagy a körmén kékes-lilás a bőr (cianózis), ez az elégtelen oxigénellátás jele

- Ha nem tud megfelelően inni/szopni, mert elfárad 1-2 perc után

Elégtelen folyadékbevitel miatt fennáll a gyermek kiszáradásának veszélye

- Ha a napi folyadékbevitel 50%-a nem biztosított

- Ha nincs 4 óránként pisis pelenkája

- Ha könnyek nélkül sír

- Ha a szája, nyelve száraz

- Ha a kutacsa beesett

- Ha bágyadt, aluszékony, nehezen vagy nem ébreszthető

Ha a gyermeknek van valamilyen ismert alapbetegsége (cisztás fibrózis, veleszületett szívbetegség, immunhiányos állapot), vagy 3 hónapnál fiatalabb csecsemő, és a fent leírt tünetek észlelése esetén mindenképpen konzultáljon házi gyermekorvosával. Amennyiben fentiek megítélésben rosszabbodást észlelnek, vagy bizonytalanok, illetve, ha orvosuk kérte Önöket, akkor mindenképpen jelentkezzenek – házi gyermekorvosi, vagy ügyeleti rendelésen - ellenőrző vizsgálatra!

2022. december 14.

Forrás: Uhereczky G, Gács É, Fekete F, Madarasi A, Lódi Cs, Kovács Á. Bronchiolitis: diagnózis és terápia a nemzetközi ajánlások tükrében. Gyermekgyógyászat 2017;68(4):212-218. www.healthykids.org

Készült a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete együttműködésében.