TEJLÉTRA
A TEJLÉTRÁRÓL:
A tejlétra egy szigorú szabályok mentén kialakított iránymutatás, amivel fokozatosan visszaterhelhető a tejfehérje azon gyermekek étrendjébe, akiknek enyhe tüneteik voltak, és nagy valószínűséggel kinövik az allergiát. A tejlétra célja, hogy elősegítse a természetes tolerancia kialakulását.
A tej lépcsőzetes bevezetésének első elemeként hőkezelt tejet („sült tejet”) kap a gyermek sütőben sült keksz, illetve sütemény formájában.
A következő szakaszban – fokozatosan csökkentve a hőkezelés mértékét –, következnek a nem sütőben sült, de jól átsütött ételek (pl. palacsinta).
Ezt követően a nyers tejtermékek (joghurt, sajt) bevezetése következik, és végül a nyers tej.
A hőkezelés mértékének csökkentésével fokozatosan emeljük az allergén mennyiségét az egyes lépcsőfokokhoz érve.
Fontos, hogy a terhelést csak egészséges gyermeknél kezdjük el, és tartsuk be a fokozatosság elvét! Az egyes létrafokokon eltöltött idő változhat, de általában 3 naponta érdemes továbblépni. Amennyiben enyhe tüneteket tapasztalunk a gyermeknél, lépjünk vissza arra szintre, amit még jól tolerált, ha pedig bizonytalanok vagyunk abban, hogy a tünetek a terhelés miatt jelentkeztek-e, akkor 2-3 nap múlva kíséreljük meg újra bevezetni ugyanazt a mennyiséget.
A tejlétra alkalmazása során is létrejöhet allergiás reakció. A terhelés azonnali felfüggesztése javasolt, ha nehézlégzés, az arc, vagy az ajkak duzzanata alakul ki. Nem folytatható a tejlétra alkalmazása hányás, hasmenés, hasfájás, reflux, székrekedés vagy puffadás jelentkezése esetén sem.
Így mászhatunk fel a létrán:
6. lépés: tehéntej, tápszer (100 ml pasztörizált tej vagy csecsemő tápszer 200 ml-ig fokozatosan emelve az adagot)
5. lépés: joghurt (125 ml)
4. lépés: sajt (15 g kemény sajt, pl. cheddar vagy parmezán pizzán vagy más készételen, jól átsütve)
3. lépés: palacsinta (féltől egy egészig fokozatosan.1 palacsinta = 40 ml tej)
2. lépés: muffin (féltől egy egészig fokozatosan, 1 muffin = kb. 25 ml tej)
1. lépés: süti, keksz (egy darabtól három darabig fokozatosan, 1 keksz = 1 ml tej
SÜTIRECEPT (20 db süti) Kezdje napi 1 sütivel, majd folytassa 2-vel, és végül 3 db sütivel fejezze be ezt a lépcsőt! Hozzávalók: 125 g búzaliszt, 50 g tejmentes margarin/vaj, 30-40 g reszelt alma/körte/banán, 1 teáskanál tejpor, késhegynyi vanília (TehénTejfehérje: 0,3 g egy sütiben) Elkészítés: Keverje össze a lisztet és tejport, adja hozzá a tejmentes vajat/margarint, keverje bele a gyümölcsöt és a vaníliát. Formázás előtt tegye 30 percre hűtőbe, így könnyebb lesz kezelni. Nyújtsa ki a tésztát, és vágja ujjnyi méretűre! Süsse 180 fokon 10-15 percig.
MUFFINRECEPT (10 db muffin) Először fél, majd egy egész muffint kapjon a gyermek! (TehénTejfehérje: 0,17 g egy muffinban) Hozzávalók: 250 g búzaliszt, 10 g sütőpor, 2 teáskanál cukor, késhegynyi só, 50 ml olaj, 250 ml tej, 110 g apróra vágott alma/körte/banán, vanília Elkészítés: Keverőtálban keverje össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót, majd adja hozzá az olajat, tejet és a többi hozzávalót. Süsse 180-200 fokon 15-20 percig.
PALACSINTARECEPT (6 db palacsinta) Először fél, majd egy egész palacsintát kapjon a gyermek! Hozzávalók: 175 g búzaliszt, 10 g sütőpor, 20 g cukor, késhegynyi só, 2 evőkanál olaj, 250 ml tej, 50 ml víz (TehénTejfehérje: 1,47 g egy palacsintában) Elkészítés: Keverőtálban keverje össze a hozzávalókat. Süsse ki olajos forró serpenyőben.
4. lépés: Sajt 15 g
5. lépés: Joghurt 125 g
6. lépés: Tej 100 ml